Gewichtsconsulente Wil's Kracht

Emotie-eten de baas, dat lukt jou ook! 

Uitgeteld lig je op de bank met maar één gedachte: ik moet iets eten! Zoet, hartig, chocola of kaas, eigenlijk is alles goed . Maar wel graag NU! Na een zware werkdag eerst een halve zak chips om tot rust te komen. Herken je deze situaties?

  1. Emotie eten is eten uit frustratie, boosheid, verdriet of verveling, onrust, of andere gevoelens. Dus niet vanwege een fysieke behoefte aan energie en voedingsstoffen. Het lost heel even de beleving van je negatieve gevoelens op, maar dit is jammer genoeg van korte duur…
  2. Eten omdat de situatie of omgeving uitnodigt om te eten? Het aandringen van anderen om toch iets te nemen of de laatste restjes even op te maken… Of in het restaurant kan je je niet beheersen want alles ziet er zo lekker uit…Of je loopt ergens langs en je kan de heerlijke geuren niet weerstaan… lekkere dingen lonken: gezellig!

De eerste vorm van eetgedrag is echt emotie eten veroorzaakt door prikkels vanuit jezelf. Hier heb je jezelf aangeleerd dat eten een vorm van troost, comfort of beloning kan zijn.

De tweede vorm van eetgedrag is ‘extern eetgedrag’; de prikkels van buitenaf zijn onweerstaanbaar. Dit is ook aangeleerd gedrag; geuren, kleuren, omgeving worden geassocieerd met iets wat erg lekker is, en/of aantrekkelijk is of gezellig. Vooral tegenwoordig is het in de winkelstraten moeilijk om al die etalages en geuren te negeren… Of in een ‘All you can Eat’ restaurant.

Er is gelukkig wel iets aan te doen. Met hulp kan je erachter komen waar je eetgedrag vandaan komt en hoe je dit stap voor stap kan omvormen naar nieuw gewenst gedrag door bewustwording van wat er speelt.
Patronen moeten worden herkend en doorbroken, nieuwe gewoontes kunnen stap voor stap worden aangeleerd.

Dit soort snoep- en snaaibuien zijn funest voor je zelfvertrouwen en je gewicht. Wil jij het emotie-eten blijvend onder controle krijgen? Nooit meer op dieet? Dan help ik je graag in dit proces.

Als Emotie-eten de baas specialist© van www.emotie-etendebaas.nl laat ik je onderzoeken waar jouw neiging tot emotie-eten vandaan komt. Je leert voelen dat je eigenlijk behoefte hebt aan een luisterend oor, troost, afleiding of liefde. Een pak koekjes opeten vervult dit verlangen niet. Via een 7-stappen plan ervaar je hoe je de behoefte aan rust of waardering kunt bevrediging zonder naar troosteten te grijpen. Hiermee krijg je snoepbuien definitief onder controle.

In de begeleiding volgen we het 7-stappen plan dat beschreven staat in het boek “Liefde in plaats van chocola”, van Fenna Janssen, diëtist-therapeut en eigenaar van www.emotie-etendebaas.nl